Първата регистрирана козе ферма в България е в първомайското село Искра

koze ferma1От млекоматите, за които млекопроизводителите вече може да кандидатстват за субсидия, ще могат да се ползват главно фермери, които отглеждат крави. Причината е, че са голяма инвестиция, а добивът на мляко в една семейна козеферма, например, е твърде малък за нея. Това е мнението на Мария Иванова от първата у нас, регистрирана по Наредба 26, козеферма. Днес тя посрещна гости, пред които разкри занаятчийската рецепта, по която майстори кашкавал от козе мляко.
Продуктите от козе мляко са истинска аптека, разказва Мария. По думите й, козата е най-чистото животно: храни се с разнообразни растения и билки и на практика всичко, което човек може да направи от нейното мляко, е напълно екологично. Това е причината, когато преди 10 години със съпруга й Георги Кадиев решават да отглеждат животни, да изберат именно козите. Мария оставя четките и платната и решава, че ще се върне към това, за което е учила – да бъде художник и аранжьор – някога в бъдеще.

koze ferma5Започват с 360 животни в първомайското село Искра. С годините стадото намалява и днес са със 100 по-малко. В семейната ферма денят по това време на годината започва в 5. Козичките се доят в специално помещение механизирано. Докато млякото се изцежда във вана, те се хранят и са доволни, разказва Мария. След това се извеждат на паша, а тя започва да твори чудеса с прясно издоеното мляко.

Във фермата сирене се прави от 3 години. А кашкавал – от една. Процедурите са доста повече и по-трудоемки. Но пък си заслужава, усмихва се Мария, докато сипва закваска в пълния с мляко пастьоризатор. После трябва да се изчака, за да спадне киселинността, и да започне да се бърка, докато стана хомогенна маса. Докато от нея се получи кашкавалена пита, има още няколко процедури, които се извършват при спазване на изключителна хигиена и прецизност.

От 350 до 600 литра е добивът на козе мляко във фермата на Мария и Георги от април до ноември, когато се доят козите. Това, което те произвеждат от него, е пределът за една семейна ферма, убедена е тя. Регистрацията по Наредба 26, която имат от около 10-тина дни, им дава право да продават законно продуктите на крайни клиенти.

koze ferma6А те не липсват. Научават за занаятчийското производство на Мария и Георги главно чрез Фермерския пазар в Пловдив, който се провежда всяка събота в Клуб Тотал Спорт. Хората харесват продуктите и някои от тях вече са научили пътя до село Искра, за да си купуват еколкогични мляко, масло, сирене и кашкавал.
Мечтата на Мария е това, което прави, да стига до повече български домове – не само защото козето мляко е най-близко до майчиното и се разгражда само за 20 минути в организма, а и заради вкуса и чистотата на козите продукти. И другата й мечта – скоро да започне да предлага и по-сложните като прозиводство сирена, например камембер.

Денят на отворените врати във Ферма Халалица днес даде възможност на любителите на домашно производство не само да наблюдават, но и да се включат в процеса на майсторене на козе кашкавал; да се порадват на малките яренца, да подишат чист планински въздух и да опитат от мекиците на 80 годишната koze ferma7баба Тодора, както череши, домати, краствички и тиквички от градината на семейството. Дни на отворените врати при различни стопани ще се организират и в районите на София, Варна и Бургас, където също се провеждат Фермерски пазари.

Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014,www.ngogrants.bg

Може да харесате още...