Съветът по сигурността към МС: България е готова да окаже помощ на Македония

msБългария не може да се меси във вътрешните работи на Република Македония, но е готова да окаже помощ, както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз. Това се казва в позицията на българските власти след извънредното заседание на Съвета по сигурността към МС днес.

Най-важни за България са запазването на териториалната цялост на Република Македония и нейната политическа стабилност. От ключово значение е и запазването на гражданския и етническия мир в страната, се казва още в позицията, около която се обедини Съвета по сигурността. И още:

“Необходимо е да се възстанови диалогът между управляващи и опозиция , защото липсата му създава условия за дестабилизация.

В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите. Има спешна необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната.

Република Македония се стреми към членство в ЕС, което минава през тежки реформи. Те са спешни и само чрез тях може да бъде гарантирано изграждането на правова държава. Именно липсата на реформи бави започването на преговори за членство на Република Македония в Европейския съюз.”

източник и снимка: МВнР

Може да харесате още...