Имаме 100% готовност за влизане в Шенген по сини граници. Бизнесът иска отпадането им

kuneva-sini graniciСини граници означава граница по въздух и по вода. Оказва се, че България има 100-процентова готовност за влизане в Шенген по тях – констатира днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след като инспектира пристанище и летище Бургас. На летището в момента се инсталират електронните гишета, системата за снемане на отпечатъци Евродак, както и новите помещения за задържане на нелегални имигранти. На пристанището вече “работят” системите за залавяне на живи стоки и на радиоактивни материали, както и мобилна лаборатория за нередовни документи. „Изключително съм впечатлена от техниката, с която пристанището и летището разполагат, както и от професионалистите, които работят по гранично-пропускателните съоръжения“, заяви Кунева. Тя посети и интегрирания контролен център, който следи трафика в Черно море, и разговаря с екипажа на граничния катер “Обзор”, снабден с техника по шенгенски критерии.

„Несправедливо е за България да не се оценяват усилията, които тя полага по отношение на сигурността“, посочи Кунева. Тя заяви, че не приема категоричната готовност на страната ни по отношение на опазване на външните граници на ЕС да се обвързва с напредък по Механизма за сътрудничество и оценка. Кунева коментира, че броят на скептичните към членството ни държави е намалял от седем на две и изрази увереност, че ще продължат да се полагат всички усилия от страна на правителството за преодоляване и на тези резерви.

В съоръженията както на летището, така и на пристанището са вложени много средства. По различни проекти по програма “Външни граници” за постигане на Шенгенските критерии са усвоени 240 млн. лв. Голяма част от проектите, в това число и обученията на служителите, са извършени с подкрепата на Германия. Кунева коментира, че на този етап – без ясна дата за членство в Шенген – за България е трудно да се включи в изграждането на т.нар. интелигентни граници, които в момента се обсъждат в ЕС.

За отпадане на сините граници се обяви и бургаският бизнес по време на кръглата маса „Присъединяването на България към Шенгенското пространство и ползите за бизнеса“. Представители на туристически асоциации, транспортни фирми, строители и инвеститори се обединиха около мнението, че отпадането на границите ще съживи икономиката на региона и ще даде възможност за привличане на нови инвестиции и ръст на туристите.

Може да харесате още...