Отбелязваме деня на равноапостолите Кирил и Методий

bukvi2На 11 май православната църква почита равноапостолите Кирил и Методий,  чието дело за разпространение на буквите служи столетия не само на славянския свят, а дори и в Далечния Изток. Първата азбука, създадена от Константин-Кирил Философ около 855 година, е глаголицата и в самото й наименование – знаци, които говорят (глаголят) – има нещо магическо. С тях изписани, богослужебните книги разпространяват християнството във Великоморавия и Панония от Философа и брат му Методий.

Първото честване на светите братя е в Пловдив, където и днес възпитаници на училището с името “Св. Св. Кирил и Методий” шестват от Военния клуб до барелефа на братята в Стария град с венци, цветя и духова музика с мажоретки.  Под тепетата днес още едно училище отбелязва особено тържествено деня – Пловдивската духовна семинария. От възстановяването си преди 25 години тя също носи името на равноапостолите. Днес се навършват се и 100 години от установяването й в Пловдив.

Твърди се, че тя е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в seminaria_25Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Тържествата днес започнаха с Божествена Света литургия в храма на Семинарията в 9 сутринта. А от 18 часа е празничният концерт, който ще се състои в Епархийски салон при двора на църквата “Св. Петка” под тепетата.

Днес духовната семинария “Св. св. Кирил и Методий” е приема ученици след VІІ клас за петгодишен курс на обучение при целодневен пансион. Близо 100 деца от 14 до 19 години изучават богословие тук като абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. Тя е призната от Министерството на образованието и науката и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина.

А Днес в монголската столица Улан Батор, в двора на 118-о  училище, беше е издигнат монумент на буквите, с които си служи и Монголия, макар че не е славянска страна.

 

Може да харесате още...