Националната библиотека отваря врати днес с изложба на ценни книги

letopisecПовод за отворените врати в Националната библиотека е 1200-годишнината от рождението на Св. Методий и патронният празник на Националната библиотека и професионалния празник на българските библиотекари. Открива се и Националната изложба „Напред, науката е слънце“. Годишнина от рождението на Св. Методий е включена в календара на ЮНЕСКО за 2015 година и ще бъде отбелязана тържествено в много славянски страни, разказват от Министерството на културата.  Експонатите, представени в оригинали и копия, са подбрани от ръкописния и старопечатния фонд на Библиотеката, както и от нейния исторически архив. Те разказват за грамотността и знанието.И още – за светлината на Просвещението, която средновековните книжовници, даскалите от Възраждането и следосвобожденска България, както и първите модерни български учени, са пренасяли през столетията като истински последователи на делото на Светите братя и техните ученици.

В изложбата са представени старопечатни, архивни и визуални материали, част от документалното и книжовно наследство на първите български учени и енциклопедисти, достигнало до нас и съхранявано в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ и Български исторически архив при НБ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Сред експонатите посетителите ще видят и ръкописите на двата Българско-гръцки речника, дело на Неофит Рилски, първите възрожденски учебници, създадени от най-изтъкнатите книжовници – „Болгарска граматика“ – Неофит Рилски, „Славяноболгарское детеводство“ – Неофит Бозвели и Емануил Васкидович, „Малка аритметика“ – Йоаким Груев, „Взаимоучителни таблици“ – Петко Р. Славейков, „Естествена история“ – Васил Берон и много други. За първи път ще бъдат представени три тома от осемтомния енциклопедичен труд на д-р Петър Берон „Панепистемия“.

снимка: от Спектакъла на НД Традиция, Шумен за филма на Ф2Ф Студио “Симеон – от расото до короната”

 

 

Може да харесате още...