Тръгна делото на Камелия Чернева, която съди МЗ за дискриминация

delo-mukoviscidoza4Административният Съд в Пловдив даде ход на безпрецедентното дело, което заведе страдащата от муковисцидоза асеновградчанка Камелия Чернева срещу Министерството на здравеопазването. Тя претендира за 58 944 лв. обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, които ведомството й е нанесло с бездействието си с оглед липсата на Клинична пътека за рядката болест от април 2010 до януари 2015 година.
Петима свидетели ще бъдат призовани от Съда за следващото заседание през юни по искане на защтниците на Камелия – адв. Снежана Стефанова и младши адвокат Станислава Латева, прие Съдът. Беше допуснато и искането на главния юристконсулт на МЗ Нели Петрова за изискване от НЗОК на документ колко пъти, в кои лечебни заведения и по какви Клинични пътеки е лекувана жената с муковисцидоза за процесния период.

Нели Петрова не коментира пред медиите очакванията за развитие на делото. Адовкат Снежана Стефанова изрази удовлетвореност, че днес му е даден ход. А Камелия Чернева, която сподели, че вчера е била силно развълнувана заради първото заседание, след него сподели, че действията й по започване на това дело са право на всеки гражданин, чийто права са потъпкани, да поиска те да бъдат възстановени. И че вярва в справедливостта.

Следващото заседание е на 25 юни от 14:30 часа.

Може да харесате още...