Най-новата църква в Пловдив се готви за освещаване

hram2Тридесет и шест работници от различни специалности работиха по довършването на храм „Свети Николай Чудотворец” в Пловдив през почивните дни. В самия храм екип от трима иконописци ползаняваха ореолите на светците на стенописите на храма.  „Започнахме през юли 2014 година и вече сме пред приключване.  Стенописите са много красиви, но изискват старание, умения и време. За освещаването на храма всичко ще блести” – каза най-опитният художник-реставратор и иконописец Румен Апостолов. Дърворезбарите от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев” вече монтираха иконостаса. Това истинско произведение на изкуството е с размери 7,25 метра х 7,50 метра, като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. През почивните дни hram1екипът – майстори на иконостаса нанасяха поредния слой ползата на фризовете около иконите.  Най-много работници и сега се трудят от външната страна на храма “Свети Николай Мириклийски Чудотворец”. Тяхната задача е да поставят мраморните облицовки, каменните плочи на двора, да завършат оградата и да изчистят
грамадите пръст край храма. В работа е впрегната и специализирана строителна техника.

Какво предстои в дните до 9 май, когато е освещаването на храма? Митрополит Николай и неговият викарен епископ Арсений ще подредят лично църковната утвар в олтара и ще подготвят светия престол за извършване на чина „Освещаване на нов храм”. Владиката, който следи довършителните дейности ежедневно, е поканил всички български митрополити на празника в Пловдив, когато ще отвори врати новият молитвен дом за православните българи на 9 май, летният Никулден, както е известен още този ден.

В първата света божествена Литургия, която митрополит Николай ще възглави веднага след тържественото освещаване, ще участват всички свещеници от Пловдив. Начало на светото тайнство Евхаристия е 9 ч. Храмът се намира в квартал „Христо Смирненски”.

Може да харесате още...