Пловдив -домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles през 2016

vinneo1Пловдив е избран за домакин на 23-я световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles през 2016 година. Събитието ще се проведе от 29 април до 1 май 2016 година. Concours Mondial de Bruxelles е създаден през 1994 от белгиеца Луи Аво и през годините успя да си извоюва репутацията на световен винен шампионат. За да затвърди международния си характер, от 2006 насам конкурсът се провежда в различни градове извън Брюксел като Лисабон, Маастрихт, Бордо, Валенсия, Палермо.

Журито на конкурса е съставено изцяло от професионалисти в областта на виното, като членовете на дегустационните панели са представители на близо 60 националнасти. Единствено вината и спиртните напитки folkfest_plovdiv_2014_017получили най-високите оценки могат да претендират за престижните медали.

Пловдив, респективно България, са избрани в съревнование с най-големите винопроизводители в света като Франция, Испания, Австралия, Чили, Аржентина и др. Съорганизатори на конкурса в България ще бъдат Националната лозаро-винарска камара, Международен панаир – Пловдив, като подкрепа на събитието ще бъде оказана от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма и община Пловдив. Гостите на конкурса ще имат възможност да се запознаят с българската история и култура, които са свързани и с лозаро-винарския сектор от древни времена.

vinenoВ българската делегация, която взе участие в церемонията по обявяването на града за домакин на събитието, бяха включени министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-министърът на земеделието и храните – Васил Грудев, посланикът на Република България в Италия Марин Райков, Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, заместник-председателят на комисията по туризъм в 43-то народно събрание Даниела Савеклиева, Областният управител на Пловдив Розалин Петков и секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева.

Церемонията се състоя в град Йезоло, Италия – домакин на тазгодишното 22- ро издание на Concours Mondial de Bruxelles, в което участват 350 световно признати дегустатори от 51 страни, които ще оценяват над 8000 вина от цял свят. В програмата са включени и семинари, тематични работилници, открити дискусии, туристически турове и дегустации.

folkfest_plovdiv_2014_031Това е поредния голям успех за Пловдив, който е най-старият жив град в Европа, според „Дейли телеграф“; шестият най-добър град в света, който трябва да бъде посетен през 2015 г.; най-добрият град за бизнес в България през 2014 г.; градът, който е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб и градът, който спечели титлата Европейска столица на културата 2019 г.

Областният управител Розалин Петков и секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева ще донесат символа на домакинството на световния винен форум – чашата на Concours Mondial de Bruxelles.

Може да харесате още...