Божана Апостолова празнува 50 годишен творчески юбилей с 5 тома и поетичен рецитал на 7 май

bozhana_apostolovaИзбрани произведения в пет тома от Божана Апостолова пуска на книжния пазар у нас ИК Хермес. Творчеството на поетесата, конкурент на Хермес в книжарския бизнес, е събрано по повод 50-годишния й творчески живот. Много или малко е половин век? Каквото и да решите, това са най-важните неща, които Божана Апостолова е решила да сподели с читателите си, малки и големи – казват от издателството. А на въпрос дали са хубави, може да се намери отговорът на проф. Миглена Николчина – “Нейните книги са повече от хубави. Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

 

5 томаБожана Апостолова пише не само поезия, а и проза, е напоследък все повече се влюбва в литературното съдържание за деца.  Така в биографията си на творец, богата изключително с обществената й дейност и ярка позиция, нарежда 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Нейни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици. Последната й преведена книга с поезия излезе буквално преди месец в Турция.

Божана създава литературния фест „Пловдив чете“ и перманентната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994-та учредява най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов“. И във всички години на прехода е силното рамо за издаване на български автори.

Под съпровода на Теодосий Спасов, Божана Апостолва ще представи Юбилейния си поетичен рецитал “Сама и обща” в камерната зала на Драматичния театър на 7 май от 18:30 часа.

 

Може да харесате още...