БГ властите – с нота до Иран за повече информация по случая със задържания кораб с български капитан

more-esen1Посланикът на Република България в Техеран връчи на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая със задържан кораб, чийто капитан е български гражданин. В нотата се настоява и за подробна информация относно състоянието на нашия сънародник, съобщиха от българското Министерство на външните работи. Корабът беше задържан от иранските власти на 28 април вечерта в Персийския залив. Според изявление на Говорителя на МВнР на Иран, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Ислямска република Иран и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик – „Мерск лайн”.

Корабът се намира на пристанище „Шахид Бахонар” в „Бандар Аббас”, всички 24-ма души (граждани на различни държави) на борда са в отлично здравословно състояние и не съществуват никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване. След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си, уточняват от МВнР.

Плавателният съд задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания „Парс Талайе”, която има финансови претенции към компания „Мерск лайн”. Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години, в следствие на което е било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.

Може да харесате още...