Две оставки в МВР заради акция в ТВ 7 в сряда

sydebna_policiaЗам.-директорът на СДВР и началникът на Шесто Районно в София подадоха оставки пред министъра на вътрешните работи след акцията в ТВ 7 в сряда, при която работата по изземане на имущество по изпълнително дело от частен съдебен изпълнител под полицейска охрана се превърна в зрелище. Поради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи прие подадените от тях оставки, се казва в прессъобщение на полицията.

Пореди това вътрешният министър Румяна Бъчварова се запозна на място в офисите на ТВ7 със ситуацията и увери журналистите, че при превишаване на права или прекомерност, ще има и последици. След проверка, министърът призна, че има превишени мерки, които са създали напрежение.

Продължават да се изясняват детайли около случая. “Призовавам политиците да не спекулират със случая”, коментира Бъчварова и напомни, че всички са равни пред закона.

По-рано от МВР разясниха присъствието на полиция в телевизията така: “Полицията оказва съдействие на частен съдебен изпълнител по изпълнително дело. Всички действия на служителите са нормативно обосновани /чл. 431 от ГПК и чл. 6, т. 1 и т.2 от ИНСТРУКЦИЯ № Iз-849 от 14.05.2007 г. за условията и реда, при които органите на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на частните и държавните съдебни изпълнители при изпълнение на техните правомощия/.”

Оказва се, че първоначално са били предвидени минимален брой полицейски служители, но впоследствие са изпратени допълнителни сили. Според пресслужбата на МВР – за да се обезпечи обществения ред с оглед струпването на множество хора и предотвратяването на евентуални самоуправни действия.

Изземането на имущество е заради дълг на телевизията към КТБ, за който се втърди, че е в размер на няколко милиона евро.

“С оглед на големия медиен отзвук и за да се избегнат всякакви спекулации, че това е целенасочен акт срещу медия, сме указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на КТБ АД – в несъстоятелност. Това едноседмично отлагане е по изключение”, заявиха в съобщение синдиците на КТБ в сряда вечерта, цитирани от mediapool.bg.

Може да харесате още...