Седмокласнички от математическата гимназия в Пазарджик правят ТВ предаване

patalenica-obu4enie26Даниела Якимова, Ани Тодорова, Нона Вълкова и Звезделина Димитрова – това са 4-те приятелки от пазарджишката математическа гимназия “Константин Величков”, за които да получават отлични оценки се оказва недостатъчно предизвикателство. Ето защо вече цяла година момичетата упражняват ума и таланта си с … журналистика. Започват с вестника “Ученически свят”. “Със събраните пари от него направихме и благотворителност, като дарихме дрехи и играчки на едни дом в село Лесичево,” разказват. Наред с вестника, обаче, се впускат и в ново приключение – ТВ предаване с интервюта с популярни лица в интернет телевизията на Младежкия Дом в Пазарджик. Кръщават го “Цветно”. И животът им на седмокласнички се изпълва с пъстротата не само на вълнуващи срещи с певци, художници и поети, а и със знания, различни от затворените в учебника.

patalenica-obu4enie30“Когато започнахме предаването, нямахме време за вестника. И за това тази година, тъй като сме седми клас, спряхме с него. Последният ни брой беше септември/октомври 2014-та”, казват. “Цветно”, обаче, ги събира винаги, когато в Пазарджик се очакват интересни творци.

Последните – студенти по актьорско майсторство от България и Гилфорд, Англия – пристигат в края на миналата седмица в близкото село Паталеница. Тридневният уъркшоп с български, британски и американски ментрори съчетава различни методи на преподаване на гласови техники и движения. За да разкажат на своите зрители какво е дала на бъдещите актьори срещата и общата “работа” в читалището на едно българско село, четирите седмокласнички изчакаха да приключи последният им час. За да разговарят с тях пред камерата на своето предаване.

Това е първият ТВ репортаж, който Дани, Ани, Нона и Звезди ще направят за “Цветно”. В него се включват и момчета от младежкото радио предаване, сред които Александър Савов, изпитал музикалния си талант в X Фактор. В пътя, по който се структурира един репортаж, по покана на Ина Церовска от Младежкия дом в patalenica-obu4enie27Пазарджик, ги поведе журналистът от F2F TV Екатерина Костова: “Прекрасни деца, с много идеи и ентусиазъм. За мен е удоволствие да виждам как вникват във всяка дума от опита ми, който съм трупала с години, и го прилагат на терен без колебание. Сигурна съм, че че сред страхотните млади хора, които срещнах в Паталеница на уъркшопа и обучението, има поне няколко ярки звезди, за които ще се говори тепърва”.

ТВ репортажът ще се излъчи до края на седмицата в “Цветно”. След което Дани, Ани, Нона и Звезди ще се подготвят за матурите след седми клас.

снимки: Александър Георгиев, 8 клас, ФЕГ “Антоан дьо Сент Екзюпери” Пловдив

Може да харесате още...