Първата у нас ученическа олимпиада по роботика стартира на Панаира в Пловдив

roboticsПървата в България Национална ученическа олимпиада по роботика стартира в рамките на Международния панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест 2015“. Роботи, които сами намират изхода от лабиринт, ще демонстрират участниците в уникалната надпревара утре,  24 април. Най-малките са в първи клас, те ще подреждат кубчето „Рубик“.  Целта е да се провокират у децата интерес към новите технологии и стремеж към знания в една авангардна област, коментира инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика. То е организатор на проявата заедно с Международен панаир Пловдив, Националния институт по роботика към БАН и сдружение „Морски сговор”, което подкрепи инициативата с благотворителен бал през януари, а сега ще даде награди на победителите.

Каузата е да насърчим децата, които искат да се развиват в сферата на иновациите, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и президент на „Морски сговор“ в града. Той припомни, че ученици демонстрираха постижения в роботиката и на Международния технически панаир през миналата година.

Към бъдещето на бизнеса и реализацията на младите хора е ориентиран и Международният панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест“, който показва деловите умения на утрешните мениджъри. 104 виртуални предприятия на ученици от България, Румъния и Черна гора участват в неговото 18-о издание. То се провежда на 23 и 24 април в Международен панаир Пловдив. Новост е и секцията „Образование и кариера“, в която присъстват 9 висши училища от страната и чужбина.

Младите предприемачи представят на „ТФ фест 2015“ своите виртуални предприятия, работещи в в областта на финансите, търговията, туризма и хотелиерството, производството на облекла, аксесоар, бижута и играчки, строителството и озеленяването, рекламата и услугите. Те се борят за 30 награди в рамките на 12 конкурса, затова щандовете и презентациите им са атрактивни като на изложенията на истинските компании. Имената на победителите ще бъдат обявени на 24 април.

Може да харесате още...