Пловдив – с най-добри показатели в България по отношение на туризма за първите 2 месеца от годината

plovdiv_antikata_001Пловдив е с най-добри показатели по отношение на туризма в България за първите 2 месеца на 2015 година. Това отчетоха от града при откриването на Шестата международна среща на туроператорите. Освен 10,16% ръст на реализираните нощувки за януари/февруари 2015-та спрямо януари/февруари 2014 година, Пловдив бележи още 10,54% ръст на туристите и 10,53% ръст на приходите от нощувки. Показателите, изтеглени от данни на Националната Статистика, се дължат на успешното популяризиране на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм, смятат от Общината. Очакванията са титлата “Европейска столица на културата – 2019 “, всички проекти и събития във връзка с избора, както и богатата културна програма, която ще се реализира, да осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години.

plovdiv-glavnaЦелите, които община Пловдив си е поставила, е да се постигне между 12-15% ръст годишно и да се открива поне по един нов туристически обект на година.

Днес и в следващите дни, гостите ще посетят редица от забележителностите, сред които Малката базилика, Форума и Одеона на Филипопол, Античния театър, Римския стадион и Археологическия музей. Ще участват в музикален спектакъл, специално режисиран за форума, и ще разгледат Стария град, както и Панаира на занаятите, който също се открива днес. Предстои да се включат още във винен тур и да се запознаят с клубния живот на Пловдив.

Над 110 туристически организации от три континента участват в Шестата международна среща на туроператорите. Освен туроператори, под тепетата са и представители на медии от повече от 16 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Турция, Алжир, Кипър, Сърбия, Румъния, Хърватия, rowing channel plovdiv 000004Грузия и др. Събитието се организира от Община Пловдив, чрез Общинско предприятие “Туризъм”, съвместно с Министерството на туризма на България. То има за цел да популяризира България, Пловдив и региона като конкурентноспособни туристически дестинации, подходящи за целогодишен туризъм – факт, заради който градът е избран и от специализираното издание Lonely Planet като шестият най-добър в света и който непременно трябва да бъде посетен през 2015-та година.

 

Може да харесате още...