В Международния ден на книгата – купете си на български автор

katya za kniga-1607aС 20 на сто отстъпка за книгите на български автори отбелязва ИК Хермес Международния ден на книгата и авторското право днес. Дали кампанията е привлякла повече читатели в книжарниците – тепърва от издателството ще направят изводите си. Дали четящите българи все повече четат и купуват пишещи българи – също е въпрос на анализ.

Факт е, че с появата на социалните мрежи стана по-достъпна информацията за новите заглавия. Вече не само медиите са техен проводник. Но падането на монопола върху избора на медиите кого да представят на страниците или в ефира си не е непременно залог за това, че в морето от напечатани книги всеки добър автор ще бъде забелязан.

Кой да изиграе ролята на спасител в подобна ситуация? Дали сам творецът трябва да се рекламира? Или промотирането трябва да е дело само на издателството, застанало зад книгата му, и книжарниците, които я разпространяват?

Вероятно и издателствата, и авторите, и читателите ще трябва да извървят заедно дългия път един към друг в откриването на верния отговор. Който е някъде там, между редовете на съвременния свят – бързащ за поредната технологична новост, залят от тотална реклама и дигитални взаимоотношения. А да, и от малко завист.

И ако през 1996-та с този ден ЮНЕСКО насочва вниманието на света към книгата, преди около 10-тина Светлозар Желев, тогава главен редактор на СИЕЛА, става причина той да започне да се чества и у нас, днес защо да не превърнем 23 април в онзи празник на духа, от който имаме нужда, за да открием, че можем да сме добри?

Затова – В Международния ден на книгата – отворете една. А утре просто влезте в книжарница и си купете. На български автор. Нищо, че няма да е с отстъпка. Може би ще усетите безценната тръпка на събуденото въображение. На собствената си мисъл. На новия хоризонт.

Честит празник. И пълни с книги делници 🙂

Може да харесате още...