Плевнелиев: България има потенциал да бъде регионален двигател на плана на ЕК за цифров единен пазар

netwarsБългария има амбицията да се превърне в регионален център за информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Това каза днес президентът Росен Плевнелиев на среща с вицепрезидента на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за въпросите на Единния цифров пазар. “Виждаме ИКТ-клъстерите като съществена част от развитието на българската икономика“, допълни държавният глава по време на срещата като подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин, а „София Тех Парк“ е единствената по рода си иновационна екосистема в региона.

Президентът посочи, че от развитието на Единния цифров пазар полза ще имат основно гражданите, както и малките и средни предприятия, които ще получат по-лесен достъп не само до дигиталния пазар, но и до по-качествено административно обслужване.

Президентът отбеляза още, че винаги е насърчавал развитието на електронното управление и добави, че България има добра основа за предоставяне на електронни административни услуги. „Най-важният въпрос е как да обединим всички административни услуги в една платформа“.

Според вицепрезидента на ЕК Андрус Ансип, изграждането на Цифровия единен пазар може да допринесе за допълнителен растеж на ЕС на стойност 340 млрд. евро. Физически ЕС има единен пазар, но в дигитален план съществуват 28 малки пазари с различна регламентация и това издига бариери, заяви Андрус Ансип. Вицепрезидентът на ЕК очерта трите ключови сфери, върху които ще се съсредоточат усилията за разработването на Цифров единен пазар. Това са улесняването на достъпа на потребители и предприятия до цифрови стоки и услуги, създаване на подходяща инфраструктура и въвеждане на определени стандарти за индустрията.

Вицепрезидентът Ансип е на двудневно посещение в България за участие в публичен дебат, организиран от ЕК за бъдещето на Европа, електронното управление и Цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи стратегията за Цифровия единен пазар на 6 май.

Може да харесате още...