Общинска съветничка от Пловдив предупреждава: обществените поръчки с преференции за инвалиди може да станат схема за източване на пари

dani_kanazireva_portretОбществените поръчки с преференции за инвалиди могат да се превърнат в схема за източване на пари – за това предупреди лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник в местния парламент под тепетата Дани Каназирева. Тя алармира, че има вратички в последното допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), през които могат да минават близки до властта, представяйки се за фирми на хора с увреждания. 

“Проблемът е, че в закона няма критерии за подбор, изискване за опит, история и квалификация на служителите на фирмата. Единственото условие е тяхната дейност да е записана в регистъра на Агенцията за хората с увреждания. Но и в този регистър не може да откриете данни нито с какво се занимават тези предприятия, нито колко хора наемат, нито от колко време оперират” – твърди Каназирева. В момента, по нейна информация,  дейностите и услугите, запазени за инвалиди, са удвоени от 200 на 400. “В резултат наблюдаваме засилена регистрация на предприятия за хора с увреждания” – съобщава юристката.

По думите й, по този начин се узаконява “перфектна схема за източване на публични средства, защото няма никаква гаранция дали имената на инвалиди не са подставени. Фирмата може временно да наеме работници, притежаващи решение на ТЕЛК, да спечели поръчката, възползвайки се от преференцията, и веднага след това да ги уволни. Законът от една страна не защитава интересите на хора с увреждания, от друга – за пореден път нанася удар срещу бизнеса, тъй като фирми, близки до управляващите, могат да печелят поръчките с фиктивна регистрация и без никаква конкуренция”.

Според нея, вместо офшорки, сега се създават условия да се минава през такива фирми за печелене на някои обществени поръчки. “Това не само е нечестно, но е и унизително за хората с увреждания, които ще бъдат принудени за жълти стотинки да изпълняват ролята на параван“, казва Каназирева.

Тя е категорична, че докато няма гаранции за контрол, това ще бъде схема за злоупотреби.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Едва ли ще има някой българин, интересуващ се от политическият живот и от парите, които се влагат в страната ни да се учуди на това, че тук отново ще става дума за източване на пари.Тъжното е че в този случай, е за сметка на болни хора, деца, които имат нужда и всяка една секунда за тях е животоспасяваща.Чакат пари, за да живеят, това е жестоко.Още по жестоко е че има хора, които и пет пари не дават какво причиняват трупайки милионите си.