Студенти ще строят копие на първия български самолет

cvetiaS9Шепа ентусиасти от Пловдив вече работят по първия български самолет, полулярен с името “Йорданов 1”. Първият полет на машината, построена от констуктора Асен Йорданов, е точно преди 100 години. Тя има отлични летателни качества за своето време, разказва инж. Стоян Аврамов от Техническия униврситет в Пловдив. Машината има конструкция от метал, дърво и плат, ползвани са утвърдени схеми в самолетостроенето, но има и уникални елементи – в нея за първи път е въведено така нареченото трето крило.

Историците не са единодушни за името на самолета, допълва инж. Аврамов: едната теза е, че той се е наричал “Асен Йорданов – 1”. Конструкторът е напуснал България и е отишъл в САЩ да прави самолети и според американски източници самолетът му се е наричал “Експрес – 1”. Според инж. Аврамов в България по-голяма гражданственост има името “Йорданов – 1” и точно с това име той ще го представи на студентите.

Стротелството ще се финансира с 20 хиляди лева по проект, спечелен от Фондация ВВС, в която участват мнозина от бившите студенти на Техническия университет – филиал Пловдив. Въпреки че средствата закъсняват, любителите-авиатори са решени да не спират работа и дори към нея да привлекат доброволци от специалността авиостроителство на Университета.

Готови сме да направим отново “Йорданов 1”, независимо дали ще получим договореното финансиране от 20 000 лева и всяка доброволна помощ ще бъде от полза на проекта, казва инж. Аврамов. Целта е самолетът да бъде готов до месец август тази година. За строителството му има дарения и от САЩ, където работи един от членовете на фондацията.

Днес, 18 април, студенти-доброволци от филиала на Техническия университет ще помагат за международното състезание по авиомоделизъм край Пловдив. Състезанието е кръг от националния шампионат и в него участват модели с размах на крилата до 4 метра.

Може да харесате още...