Пловдив разказва за себе си чрез фотоизложба на Главната

plov„Забравеният град. Спомен за Пловдив” – така се нарича фотоизложбата, подредена по Главната улица под тепетата по повод Международния ден на културното наследство. В близост до Римския стадион пловдивчани и гостите на града могат да прочетат разказа за “порасването” му, съхранен в архивните кадри от ключови за пловдивчани места.

Може да видим появата на първите модерни постройки, на първия генерален план и коренната промяна през началните десетилетия на ХХ век. Изложбата не е просто връщане към някогашния облик на града, а и връщане към спомена за къщи и хора, за достойнство и всеотдайност, припомняне на усещането за онази атмосфера, която окриля творците и подкрепя мечтите за създаване архитектура, изкуство и култура с национални измерения, казват организаторите от Общината. И го определят като спомен, опазен до началото на XXI век като насърчение и поука.
Част от 130-те изображения се показват за първи път. Това са най-изразителните фотографии, съхранени от Държавен архив – Пловдив. И се струва да се разгледат.

снимка: plovdiv-online

Може да харесате още...