В Деня на Конституцията – старт на Съдебната реформа с обявяване на промяна на Конституцията и ВСС и протест на адвокатите

temidaДа бъде променен сегашният Висш съдебен съвет – това е първата стъпка в реформата на Съдебната система, посочи на пресконференция в Деня на Българската Конституция и празник на юриста днес премиерът Бойко Борисов. „Това което се вижда е, че той е неефктивен, без промяна в Конституцията той ще остане да действа още две години и половина“, добави той и обясни, че с тази промяна ВСС ще бъде разпределен в две камари. „Едната на съдиите, която да е доминирана от съдии, избрани от съдии. Другата камара да бъде съставена от прокурори и следователи, в която по-голямата квота да бъде избрана от парламента, така че да може да контролира дейността на прокуратурата. Реорганизацията на ВСС следва ясната препоръка на ЕК неговият следващ състав да генерира по-голямо доверие. „Тази препоръка на Еврокомисията възпроизвежда добре обществените очаквания в България“ посочи правосъдният министър Христо Иванов и допълни, че целта на тези реформи са независим съд и все по-ефективна прокуратура.

В унисон с тези цели в промените се обсъжда и отчитането пред парламента на главния прокурор един път в годината. Премиерът вярва, че ще се достигне до консенсус в парламента и се надява консултациите да бъдат проведени до две седмици.

Христо Иванов отбеляза, че предложенията са получили подкрепата и на представителите на съдебната власт, както и конституционно мнозинство в парламента при приемането на актуализираната стратегия за съдебна реформа. Целта на разделението е да се гарантира структурната независимост на съда – веднъж от политическата система, доколкото съдиите, избрани от съдии ще бъдат мнозинство в своята колегия, на второ място и от страна на прокуратурата. „А със създаването на прокурорско-следователската колегия се изгражда един публичен, колективен процес на вземане на решения по най-важните въпроси на прокуратурата“, каза Иванов. С измененията в ЗСВ ще бъде предложено заседанията на двете камари на ВСС да се излъчват в интернет, което ще създаде и предпоставка да започне публичен дебат как да се регулира работата на прокуратурата.

И още – предлага се намаляване на мандата на ВСС до 3 или 4 години, което ще преодолее усещането, че се създава една бюрократична класа в съдебната власт от хора, чиято кариера минава като административни ръководители. От друга страна, намаляването на мандата на съвета може да е едно добро решение за магистрати, които искат да са практикуващи съдии и прокурори и не желаят да се разделят с практиката си за дълго.

„Друго важно предложение е да се премине към явно гласуване във ВСС“, подчерта Христо Иванов. „Членовете на съвета представляват тези, които са ги излъчили, за да се грижат за обществения интерес. Затова те трябва да застават явно и мотивирано зад своите решения. Притесненията, че те ще гласуват в присъствието на тримата големи – главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС ще се компенсира с разделянето на квоти и ясно парламентарно представителство там“, каза още Иванов.

А адвокатите днес подкрепиха проекта за промени в Закона за адвокатурата чрез протест с хепънинг пред Съдебната палата. Законопроектът е изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните колегии, но все още е на изчакване. Адвокатите настояват заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, както и подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър да се правят само отвписани в колегията адвокати.

С това, обаче, не са съгласни нотариуси и юрисконсулти.

Може да харесате още...