Арестантите в Шумен – в килии по евростандарт

6umenПървата у нас сграда, в която на едно място ще се помещават арест, пробация и администрация днес отвори врати в Шумен. За тази цел за една година е реконструирано бившото военно поделение в града и сега новият арест отговарят на всички европейски стандарти: три от килиите са с по2 легла, 11 – с по 3. всяка стая за настаняване на задържани лица е съобразена със съвременните изисквания за площ и достъп на пряка слънчева светлина. Оборудвана е със санитарен възел (тоалетна и мивка с течаща вода), масичка, табуретки и шкафчета за лични вещи. Отделно е изградена диференцирана дневна/нощна система за осветление и инсталация за захранване на телевизионни приемници и антенен вход за телевизия. За задържаните е обособена баня с душове и съблекалня. На етажа на ареста е изграден лекарски кабинет с необходимото оборудване и обзавеждане. Предвидени са помещения за работа със задържаните при приемането им в ареста и за оценка на риска.

В арестната част е разположено мястото за престой на открито, стаи за свиждане, провеждане на действия по разследването и срещи със защитник, които да бъдат осъществявани насаме. В експлоатация са пуснати специални електросистеми, като инсталация срещу нападение; сигнални инсталации “Отворена килия” и “Блокиране на вратите”; система за видео-наблюдение и контрол на цялата сграда, входовете и двора и др.

При изграждането на ареста е предвидено осигуряването на целеви занимания за задържаните лица, в изпълнение на препоръките, дадени от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ). Предвидени са кабинети за работа със задържаните лица по различни програми като „Преодоляване на зависимости“, „Умения за намиране на работа“, „Ограмотяване“. Създадена е възможност за организиране на библиотека с художествена литература, шах, периодичен печат. Обзаведена е кинозала за прожектиране на филми и за участие в групови занятия по програми. Изградена е модерна фитнес зала за поддържане на здравето и тонуса на задържаните и ангажирането им в занимания извън спалните помещения.

Модерният арест е с 14 килии като капацитетът за настаняване е 39 задържани. Досегашният арест в Шумен, който се помещава в сградата на Окръжен следствен отдел към Шуменска окръжна прокуратура, вече е бил обект на множество критики от международни и наши институции и неправителствени организации. Той е изграден на две нива, като долното е на кота „0”. Килиите са с общ санитарен възел, жилищната площ на един задържан е недостатъчна; липсват директен достъп на слънчева светлина в килиите и място за престой на открито на задържаните лица. Не съществуваше възможност за обособяване на помещения за осигуряване на занимания със задържаните извън килиите им, нямаше дежурна стая и помещение за почивка на надзирателите.

Може да харесате още...