Трайна тенденция за увеличаване на електромобилите у нас

elektromobil2Към края на миналата година са регистрирани 497 електрически и 1031 хибридни превозни средства. Това прави 36% ръст за возилата с изцяло електрическо задвижване и с 61% – за хибридите, отчита доклад за изпълнението на Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност. Тенденцията е трайна, категорични са експерти.

Разширил се е и кръгът на освободените от данък електрически превозни средства – освен електрическите автомобили, от данък се освобождават и електрически мотоциклети и мотопеди.

Отчита се и повишен интерес от чуждестранни инвеститори за производство у нас на агрегати, компоненти и детайли за водещи компании от автомобилостроенето.  И още – установява се , че така се стимулира икономическия растеж, създаването на работни места в сектора, повишаване на доверието на потребителите, търсенето и навлизането на новите екологични превозни средства. С тях се дава тласък в развитието и на други сфери, които носят по-висока добавена стойност за икономиката ни – информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и електротехниката, производството и разпределението на енергия, услугите и др.

Същевременно се осигурява и устойчиво бъдеще на транспорта, като се намалява неговата зависимост от нефта. Подобрява се също качеството на атмосферния въздух и се ограничава шумът в населените места, а от там – и рисковете за човешкото здраве.

По наблюдения на F2F TV, все още за средния българин, обаче, цената за електрическа кола или хибрид е твърде висока за изтънелия му джоб.

Може да харесате още...