Гласуваха 100 милиона лева за ремонт на критични участъци от АМ Тракия и АМ Хемус

dupk-bansko4До 100 млн.лв. от централния бюджет гласува правителството днес за рехабилитация на най-критичните участъци на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. От Кабинета обясняват, че те не са ремонтирани повече от 20-30 години. Именно в тези отсечки от 1 април беше въведено ограничението на скоростта за движение от 90 км/час, което направи тапи и изнерви до краен предел стотици шофьори в края  на великденските празници. Със средствата ще започне поетапен ремонт, предвижда се ремонт и на всички мостове и съоръжения по старите участъци от магистралите. Някои от тях – като моста при Елешница на Хемус – са с опасни дупки в асфалта.  Установени са още компрометирани фуги, липса на бетонова плоча, която е пропаднала до арматура.

Предвижда се извършване на пълна рехабилитация, включително ремонт на пътната основа, доставка и монтаж на нови мантинели, пътни знаци и маркировка. Ремонтите на АМ „Тракия“ обхващат участъците от 5-ти до 10-ти км, от 60-ти до 90-ти км и от 119-ти до 134-ти км. За АМ „Хемус“ участъците са четири – по направлението Шумен- Варна, които също ще бъдат основно ремонтирани.

Строително-ремонтите дейности ще продължат през целия строителен сезон – от края на месец април до месец октомври. „В момента АПИ и фирмите – изпълнителки изготвят график за временна организация на движението, който ще се съгласува с МВР, за да бъде създадена временна организация на движение. Това означава ограничаване на скоростта и преминаване двупосочно в лентата, в която няма строителни дейности. Това ще доведе до забавяне в предвижването и затова апелирам всички пътуващи да имат търпение и разбиране, че при такива сериозни ремонтни дейности движението ще бъде затруднено“, призова регионалният министър Лиляна Павлова.

снимка: архив, път с дупки

Може да харесате още...