Тази вечер Лувъра отваря вратите си за „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

Glava Sevt III (Medium)Тази вечер Лувъра отваря вратите си за изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. За първи път в сърцето на Париж културната публика на Франция и гостите на столицата й ще могат да видят повече от 1500 ценности от древната българска история, представени от колекциите на 17 български музея. В изложбата участват и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство ще бъде показано като разказ за малко познатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, всекидневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически kazanluk-izlojba-gost1комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата е направен от трима френски и двама български учени. Главен куратор е Жан-Люк Мартинез, президент – директор на Музея Лувър. Куратори от българска страна са проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН. От френска страна кураторите са д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Лувъра и д-р Негин Матьо, началник отдел в дирекция “Научни изследвания и колекции” в Музея.

traki1Дейностите по цялостната организация на българското участие се осъществяваха под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Значителен принос за осъществяване на изложбата оказаха и редица служители на Министерството на културата на Република България и Френския институт в България, като следва специално да бъдат отчетени усилията на Давид Вейзман – културно аташе на Франция в София, и на Екатерина Джумалиева – координатор на изложбата от българска страна.

Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави.

kazanluk-francia2Тази вечер, на първата церемония по откриването на изложбата, ще присъстват представители на правителствата на България и Франция. Българският министър председател също е сред официалните лица наред с министрите на културата на двете страни Вежди Рашидов и Фльор Перелин. Поканени са още Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан.

Утре, 15 април, е и откриването на изложбата пред директорите на музеи, предоставили свои експонати за участие в експозицията и спонсорите, дали своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

panagursko_sykrovi6teПодготовката на експозицията започна през 2012 година по идея на Вежди Рашидов, когато в качеството си на министър на културата  той сключи петгодишно споразумение с Лувъра за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

Може да харесате още...