Осветиха камбаните на църквата “Свети Николай” в Пловдив, от утре ученици ще вдигат иконостаса

kambani3Викарият на пловдивския митрополит Николай – епископ Арсений – освети 6-те камбани на храм “Свети Николай” в Пловдив, известен още като Руската църква под тепетата или храма с ярко сини кубета.  Камбаните са отлети от майсторите от прочутия леярски род Велеганови, спазвайки технология, предавана от поколение на поколение. Камбанният ред: 200 кг, 100 кг, 80 кг, 60 кг, 40 кг, 30 кг е изчислен така, че да може да “пее” традиционните църковни мелодии, приканващи миряните за служба в храма. При това управлявани не от човешка ръка, а от машина. Чистотата на звука се постига както със състава на метала – а 20% калай и 80% мед, така и с нейната особена форма. 

Камбаните са дарение от родолюбиви пловдидвчани – основният ктитор Кирил Василев, Христо Христов, Ангел Запрянов, Иво Василев, Дмитър Вълчев и Росен Стоилов.

От утре до 27 април април пък екип дърводелци и резбари от Професионална гимназия по архитектура и дървообработване „Христо Ботев” ще пренесе и ще започне да монтира иконостасът на църквата.
Това истинско произведение на изкуството тежи тон и половина и е изработвано в продължение на месеци в работилницата на гимназията. В сътворяването му взеха участие петима учители, двама майстори по практика, както и най-запалените ученици, които помагаха тук дори по време на великденската ваканция.

kambani2Иконостасът е изработен от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. Автор на идейния и работния проект е Румен Цветков, който извършва и най-фината част от работата по иконостаса – дърворезбите и позлатата. Една от причините за избора на липа за резбованите орнаменти на иконостаса е възможността в един момент те наистина да бъдат покрити с фин слой злато. Сега обаче покритието е със специален свръх тънък материал “Варан”.

Освещаването на храма, чийто прототип е едноименната църква в Украйна, която обаче е почти два пъти по-малка като размер от пловдивската, се готви за 9 май – празник на Свети Николай Летни.

снимки: Михаил Ванчев

Може да харесате още...