Нови взривове в склада на ВМЗ край Иганово, няма данни за пострадали

pojar_vzriv_ogin_dimНови взривове в района на цех 835 на ВМЗ разтърсиха тази сутрин около 7, 11 часа карловското село Иганово. След взривовете са лумнали няколко вторични пожара. Няма данни за пострадали, съобщи МВР. Не се налага евакуация на населението, няма данни и за замърсяване на въздуха, по първонaчални данни на екоинспекцията в Пловдив.  Сигналът е подаден в противопожарната служба от охранител на производствен цех на площадка в завода. По предварителен план на място веднага са насочени екипи от полицаи и пожарникари заедно с инженери от предприятието.

Свикани са кризисните щабове на място, както и в Карлово и Сопот. Превантивно е затворен участъкът от подбалканския път между Кърнаре и Анево. Обходът е през Карлово и село Труд. На ж.п.гарите Карлово и Христо Даново са спрени влаковете, които преминават през района.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева мобилна станция с екип на РИОСВ – Пловдив и на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна следят за ситуацията в района. На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Окръжна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство за унищожаване на имущество на значителна стойност чрез взрив. Разпитват се свидетели, а след обезопасяване на периметъра предстои да бъдат извършени огледи на местопроизшествието и да бъдат назначени експертизи за установяне причините за взривовете.

Първият взрив тази година на складовете край Иганово бяха на 21 март. На 6 април там бяха открити 68 вида различни боеприпаси. Тогава беше съобщено, че военнослужещите са обезопасявали  складовите помещения на ВМЗ на игановската площадка.

 

Може да харесате още...