Променят терапията на диабетно болни заради липса на 3 вида човешки инсулин

bolni4ni_002Джипитата и ендокринолозите ще променят своевременно терапията на пациентите си, които ползват 3 вида човешки инсулин, който липсва в аптечната мрежа, съобщиха от НЗОК. За липсата Касата е получила информация от председателя на Управителния съвет на Национална пациентска организация – д-р Станимир Хасърджиев. Фирмата производител, също с писмо, е уведомила НЗОК за недостиг на пазара в България на Insuman (рекомбинантен човешки инсулин), поради възникнал производствен проблем. Възстановяването на нормалната доставка се очаква да бъде през месец юли 2015 година.

В тази връзка общопрактикуващите лекари и ендокринолозите – договорни партньори на институцията, следва да информират пациентите си, които се лекуват с една от трите форми на продукта – Insuman 100 IU/ml, Insuman Comb 25 IU/ml и Insuman Rapid 100 IU/ml, за временната липса на лекарството и за необходимостта да бъдат променени терапиите им, съобщиха от НЗОК. Здравноосигурените, които са започнали терапевтичен курс с цитираните лекарствени продукти, трябва да се обърнат към лекуващия лекар – ендокринолог за терапевтична алтернатива.

Лекарите трябва да изберат най-подходящото лечение с човешки инсулини, предлагани от други две фирми производителки, така че да не се влоши качеството на живот на диабетно болните.

Чрез районните здравноосигурителни каси за възникналия проблем и за възможностите за неговото разрешаване в полза на пациентите са информирани договорните партньори – изпълнителите на медицинска помощ и аптеките, съобщиха още от Касата. Национална пациентска организация се е ангажирала своевременно да уведоми пациентите за належащите промени в тяхното лечение.

Може да харесате още...