200 музиканти на сцената за „Реквием” от Верди в навечерието на Великден в Пловдив

verdi-requiem200 музиканти от Пловдивска опера ще изпълнят грандиозния „Реквием” от Верди на 3 април (петък) от 19 часа. Сцената в Дом на културата под тепетата едва ще побере огромния оркестър и целия хор за Великденския концерт. Диригент е маесто Диан Чобанов, а солисти са Таня Иванова, Елена Чавдарова, Ивайло Михайлов и Пламен Кумпиков.
“Това е музика, която навлиза в сърцето и разтърсва душата. Нищо чудно да надживее оперите му”, пише Бърнард Шоу за великата творба на корифея. Верди я създава в чест и памет на Росини. В началото идеята е най-добрите композитори на онова време да се обединят и да напишат траурна меса за годишнината от смъртта на Росини. Хвърлят жребий и на Верди се пада заключителната част – Libera me. Това се случва през ноември на 1869 година, а произведението остава на хартия.

През 1873-а умира знаменитият писател Алесандро Мандзони (“Годениците”), пред когото Верди се прекланя още от младежките си години, считайки го за “образец на добродетелта и патриотизма”. Музикантът решава отново да се захване с реквиема и го завършва на 10 април 1874 година. Първото му изпълнение е в миланската катедрала “Сан Марко”, диригент е самият Верди. Няколко дни по-късно феноменалната партитура гръмва и в “Ла скала”.

Билети за „Реквием” от Верди се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Може да харесате още...