Безопасността на язовирните стени – под контрола на Държавната агенция за за метрологичен и технически надзор; 14 милиона лева – за щетите от снежното бедствие

planina5Контролът по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническото състояние, осигуряване на безопасната им експлоатация и изпълнението на дейности по извеждането им от експлоатация до възстановяване на технологичната и конструктивната сигурност или по ликвидирането им се възлага на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това се регламентира с одобрения от Кабинета днес  законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите. С него се осигурява въвеждането на принципа „замърсителят плаща”.

Отменят се някои наредби към закона поради осъвременяване на нормативната база с европейското законодателство и по-доброто му прилагане. Ускорява се процесът по определяне на санитарно-охранителни зони около водовземните съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. Въвеждат се разпоредби, свързани с планиране, разработване и изпълнение на Морската стратегия и на програмите от мерки към нея с цел опазване и подобряване на състоянието на околната среда в морските води.

Днес се прие още Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане да отпусне 13 922 401 лв. за овладяване и преодоляване на последиците от обилните снеговалежи и наводненията през последните месеци. Парите са предимно за възстановяване на извършените разходи за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на временни диги и почистване на критични участъци от речните корита.

Сред одобрените разходи са и няколко проекта срещу активизирането на свлачищни процеси в Кърджали, по пътя към асеновградския квартал Горни Воден, в Оряхово. Има средства и за възстановяване на водоснабдителните системи и съоръжения в областите Кърджали, Смолян, Хасково и Пазарджик.

Може да харесате още...