“Пловдив 2019” представи новия си артистичен директор проф. Ханс Дитрих Шмит

hans-ditrih-evroМесец и половина преди Пловдив да бъде обявен официално за Европейска столица на културата 2019 заедно с италианския град Матера, Фондация “Пловдив 2019” представи новия си артистичен директор проф. Ханс Дитрих Шмит. Амбицията му е Пловдив да е една от успешните столици в най-голямата програма за култура на Европейския съюз.

„За мен е голямо предизвикателство да бъда един от артистичните директори на първия български град, който ще бъде Европейска столица на културата. Не живея в Пловдив, не говоря български, но мога да помогна за постигане на европейско измерение на града.“ – заяви професорът пред медиите.  „Мотото на града „Заедно“ привлича интереса на всички Европейски организации, с които съм в контакт. Пловдив е прекрасен град с огромен потенциал и има всички шансове да бъде една от най-добрите европейски folkfest_plovdiv_2014_016столици. Искам да помогна с контактите и познанията си да изработим една силна програма и да осигурим европейско финансиране. Трябва да използваме тази възможност и да направим Пловдив и България по-популярни в Европа“ – добави.

Ханс-Дитрих Шмит е преподавател по режисура и драматургия в Академията на изкуствата „Фолкванг“ в Есен, Германия, където отговаря и за международните отношения на университета. Той работи тясно с екипа на фондацията по време на кандидатстването на Пловдив и познава в детайл визията, програмата и проектите, обединени от мотото „Заедно“, уточняват от фондацията и допълват, че професорът е един от големите специалисти по европейски културни политики. Името му е сред директорите на една от най-успешните Европейски столици на културата – Рур 2010. Оттогава Шмит работи в организацията „Акултос“, която консултира Пловдив и други европейски градове в процеса на кандидатстване или подготовка.

ulica_na_toplo_1_032През тази година фондация Пловдив 2019 ще започне важни проекти от програмата, с която спечели Европейска столица на културата и ще стартира проектирането на ключова културна инфраструктура.

По време на срещата на журналисти с проф. Ханс Дитрих Шмит и представители на Фондацията бе дискутирана и темата за регулацията, свързана с уличните музиканти в Пловдив. Георги Маринов , който отговаря за обществения ред и сигурност в община Пловдив, уточни, че в регламента притежанието на диплома, което разбуни духовете в града, не е посочено като задължително условие за отпускане на разрешително.

 

Може да харесате още...