Протест с настояване визите за руснаци да се издават на летищата

protest-burgas2Близо 200 автомобили се включиха в протестен автопоход в Бургас срещу очаквания отлив на руски туристи и инвеститори от България. Протестиращите поискаха от правителството да създаде условия визите за руснаци да се получават директно на летищата в Бургас и Варна по време на туристическия сезон. Държавата ни няма да загуби нищо от това, защото е въпрос на организация. Не сме и компенсирани, за това, че подкрепяме санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, примерно влизането ни в Шенген, каза Георги Димитров, председател на Българската инвестиционно строителна асоциация /БИСА/, която подкрепи протеста. Димитров смята още, че трябва да се облекчи визовия режим и за чужденците, които купуват домове у нас.

От Асоциацията дадоха пример с други страни, които предлагат възможности за влизане в страната и престой на руснаците дори само на базата на притежаваните от тях имоти. Според бранша, ако това се случи у нас, подобна стъпка ще доведе до чувствителен ръст на руските сделки в България.

В момента се отчита сериозен спад на такива сделки – по данни на председателя на БИСА, ако през миналата година фирми са продавали по 20-30 апартамента на руснаци, то сега продажбите драстично са спаднали – до едва 2-3 апартамента.

Днес осемкилометровата колона от коли с руски и български знамена тръгна от изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия” до квартал „Ветрен” и обратно към центъра на града. В протеста се включиха хотелиери, брокери, туроператори, ресторантьори и други, които твърдят, че са пряко засегнати.

Може да харесате още...