Конкурс за есе дава възможност за влизане без прием  в специалността „Етнология“ на Пловдивския Университет

folkfest_plovdiv_2014_018Конкурс за есе ще даде възможност на получилите отлични оценки в него да запишат без полагане на кандидатстудентски изпити бакалавърската програма „Етнология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през новата учебна година. Темата е: „Опознай миналото, за да разбереш настоящето“.  В съревнованието могат да се включат дванадесетокласници с изявени интереси в областта на краезнанието, литературата, историята, етнографията, туризма и културното наследство. Организатор на конкурса е Катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет със съдействието на Регионалния инспекторат по образованието – Пловдив.

Целта на конкурса е да поощри интересите към българското културно наследство, а основната му задача е да стимулира творческия и изследователски дух на младите хора. „Опознай миналото, за да разбереш настоящето“ е тема, която ще допринесе за съхраняване на националната ни идентичност в пъстрото семейство на европейските народи, както и да предложи път за връзка между поколенията, коментират от факултета.

Конкурсът дава възможност на младите хора да изследват самостоятелно някои важни елементи на културата и културното наследство, като се опитат да прехвърлят мост между миналото и настоящето. Чрез своите проучвания участниците ще имат възможност да общувят с носителите на културната памет, да потърсят отговори на някои любопитни въпроси, свързани с миналото на техните родители и близки.

Организаторите на конкурса дават възможност на участниците да изберат между провеждане на самостоятелно проучване или подготовка на есе по зададена тема. Самостоятелното проучване може да бъде изготвено по предпочитана от две теми: „Празници, храна и обреди в българската култура в миналото и днес“ или „Местата за (любовни) срещи в миналото и днес“. Участниците, избрали есе, ще пишат по темата „Чуждите празници в българската съвременност – необходимост, подражание или…“

Насоки за формулиране на въпросите при интервю и за написване на ученическо есе на етноложка/антроположка тема участниците могат да намерят в интернет.

Може да харесате още...