Българските храни – с предимство при доставките в детски градини иска общински съветник от Пловдив

dani_kanazireva_portretПри търговете за доставка на храни за детските градини трябва да се даде предимство на българските производители – за това настоява общинският съветник от Пловдив Дани Каназирева, която е и председател на партия Съюз за Пловдив. Причината е, според нея е, че у нас се произвежда екологична и висококачествена продукция. Ако все пак се установи нередност в качеството на доставяните храни, следва незабавно прекратяване на договора. Общините от цялата страна могат да създадат регистър на фирмите и веднъж провалила се фирма да не бъде допускана до търгове в детски заведения, смята още Каназирева.Според нея, задължително трябва да се обновява и кухненското оборудване.

Повод за повдигане на темата са сигнали в офиса на партията за некачествена храна в детските заведения. Според Каназирева: “учители разказват как грах се вари 5 часа и отново е полусуров, рибата е замразена и една трета е вода; плодове и зеленчуци идват на два дни, но още на следващия те са изгнили. Докато повечето европейчета ядат сьомга – една от най-богатите на омега 6 мазнини, ципура и лаврак, то децата на Пловдив ядат филе от Пангасиус. Това е възможно най-евтината риба, внасяна от Виетнам и Бангладеш. В най-добрия случай децата могат да получат в менюто си риба Хек от Перу и Аржентина. Положението с плодовете и зеленчуците е подобно – внос от Йордания и Египет, зелето и ябълките са от Полша. На този фон напълно закономерно в няколко детски градини в Пловдив бяха регистрирани случаи на салмонела.Специалистите от 4erveni_yabylki_001Регионалната здравна инспекция извършиха проверка и установиха причинителя – храната”.

Коренът на проблема е в обществените поръчки, смята общинският съветник и посочва, че водещ критерий при избор на доставчици е най-ниската цена, което, по думите й, означава и най-лошо качество. При снабдяването с продукти липсва прецизен контрол, допълва.

“Един от примерите е последната обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на детските заведения, обявена от община Пловдив през септември 2014 г. Както и в предходните поръчки ниската цена е основният критерий за избор на доставчик. В обявлението не са посочени изисквания за качество, макар че става дума за снабдяване с хранителни продукти на детски ясли, нито система за последващ контрол. Най-странното е, че не се споменава какви санкции се налагат на фирми за развалена и некачествена храна.”

Може да харесате още...