Асоциация Муковисцидоза търси доброволци за превод от английски на лекциите, изнесени от британските лекари във Варна

computer_handsАсоциация Муковисцидоза търси доброволци, които да направят превод от английски на български език на лекциите от британски медици, изнесени пред родители на деца с муковисцидоза, пациенти, студенти и лекари от УМАЛ „Света Марина” Варна в средата на месец март в рамките на Международната работна среща, посветена на рядкото заболяване. „Идеята е преведеният текст да се субтитрира и качи в интернет, за да може важната информация за грижата, споделена от лекарите, да достигне до по-голям кръг хора“, обобщава апела представителя на УС на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова. 

В рамките на форума лекарите от Великобритания – пулмолог, физиотерапевт и диетолог, всички, работещи в Център по муковисцидоза за деца – обсъдиха с българските си колеги оптимизирането на антибиотичната терапия за дихателните инфекции, храненето и физиотерапията на пациентите с муковисцидоза.
3-ма пациенти получиха и индивидулано консултиране от медиците. „Те бяха настанени в отделни стаи – така, както се практикува в Центровете по муковисцидоза в Англия. Пациентът стои изолиран и всеки специалист отива при него, спазвайки стриктна хигиена. Българските лекари стояха до английските си колеги и слушаха всяка дума. Така че обучението освен с лекции, беше и практическо“ – сподели впечатленията си Атанасова.

На форума, посветен на рядката болест, присъстваха още председателят на Асоциация Муковисцидоза Антон Алексиев, пациенти, родители на деца с муковисцидоза, студенти и лекари от УМАЛ „Света Марина” Варна.
Срещата стана възможна благодарение на неправителствената организация Child Health International, която подпомага връзката между лекари във Великобритания и различни други страни по света като Русия, Индия, Полша, Румъния, а от 2 години и с България.

„Искам да изкажа благодарност към всички, благодарение на които стана възможна тази среща – гостите от Великобритания, българските специалисти, семействата, които дойдоха и не на последно място пациентите, които макар и с известен риск от кръстосано заразяване, присъстваха. Специални благодарности и на председателя на Асоциация Муковисцидоза Антон Алексиев, който пътува от София и успя да се запознае с родители от Варна и региона. Специални благодарности и на всички пациенти и техните родители, които се съгласиха да бъдат прегледани и заснети пред толкова голяма група хора“ – казаха след конференцията от УС на Асоциация Муковисцидоза.

По тяхна информация, след този форум, е възникнала идея за организиране на подобен и в София. Той ще има характер на обучение и се очаква да се проведе наесен с участието на екипи специалисти и от останалите Университетски клиники в София, Плевен и Пловдив. „Тогава се надяваме да организираме и обучение на семействата, касаещи хигиената, физиотерапията, храненето и грижата за болните от муковисцидоза“, съобщи в аванс Светлана Атанасова.

Може да харесате още...