И българската роза се присъедини към кампанията на колегите от БНТ 2 “Купувам българско”

rozite-fest14След асоциациите на хлебарите, сладкарите и производителите на млечни продукти и екоторове, Българска национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК) подкрепи родолюбивата кампания на БНТ 2 “Купувам българско”. По данни на асоциацията, в България има близо 38 000 дка розови насаждения, а в Розовата долина работят 42 дестилерии за розово масло. То е основна съставка на най-прочутите и търсени парфюми у нас и по света.

„Приветстваме инициативата „Купувам българско“, защото това е кампания с адрес към всички – потребители, производители, търговци, медии. Тя е призив да избираме стоки родно производство, да сме коректни партньори, заяви инж. Димитър Георгиев, председател на Българска национална асоциация. Вярваме, че тази кампания ще помогне на местния бизнес, ще допринесе за развитие на икономиката ни. Не на последно място тази кампания е предизвикателство с патриотичен привкус, което още повече засилва желанието на членовете на Асоциацията да работят за нея, за да може стоката от родните производители да стига по най-бързия начин до потребителя“.

Асоциацията обединява 91 компании-производителите и търговци на етерични масла, парфюмерия и roza_pypkaкозметика, а нейни асоциирани членове са Университета по хранителни технологии, Института по обща и неорганична химия към БАН, Института по розата и етеричномаслените култури, Държавна лаборатория „Българска роза“ ЕООД и „Линдек България ООД. По данни на асоциацията, към момента българска козметика се изнася в над 65 страни, а потребителите все повече се ориентират към купуването на качествени родни натурални продукти.

Присъединяването на този бранш към „Купувам българско“ е важна крачка в популяризирането на марковите родни продукти, защото, както е известно, българското розово масло е един от най-популярните и познати символи на България по света. По традиция розовата кампания у нас ще стартира след Гергьовден и ще продължи до средата на юни.

 

Може да харесате още...