Президентът обяви, че ще инициира национален референдум по изборните правила

rosen_plevnaliev_001“За да постигнем устойчивост на демократичната традиция и изборен процес инициирах провеждането на национален референдум по изборни права на гражданите”- това беше един от акцентите в обръщението на президента към 43-то Народно събрание по повод приключилия месец на политическите консултации. “Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани. Има съгласие националният референдум да се проведе заедно с предстоящите местни избори. Нека работим за това”, призова държавният глава.

Той подчерта, че големият проблем вече седма година са ниските инвестиции и растеж. “За да дойдат инвеститорите обаче, а не олигарсите, трябва правна сигурност и работещи регулатори. Държавата трябва да може да гарантира справедливост и равенство пред закона за всеки”.

“По крещящи престъпления като възродителния процес, фалита на банките от 1997 г., аферата САПАРД, фалита на КТБ няма нито един наказан и нито един върнат лев до момента. От изчезнали тефтери до неслучайно разпределение на делата – системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна” – призова още Плевнелие.

По думите му, политическите сили работят заедно за присъединяване към свободното Шенгенско пространство. Налице е и пълен консенсус относно коректното управление на еврофондовете и възможността да се възползваме максимално от европейската солидарност. Според Плевнелиев, трябва да се приеме предписанието на европейското законодателство поне 30% от обществените поръчки да са електронни, за да се преборим с корупцията. И още – електронни услуги за гражданите; електронна карта на пациента; енергийна борса с либерализация на пазара като контрапункт на “безотговорните действия на група хора в енергетиката, която е доведена до предфалитно състояние и е символ на непрозрачност, неефективност и огромна корупция в системата”. И призна: “Проблемът в българската енергетика е държавата и начинът, по който тя действаше досега”.

“Българите заслужават да получат свободата да изберат доставчик на ток от свободния пазар. Енергетиката е един от най-важните стълбове на националната сигурност. Сигурност няма как да има, когато зависим от един-единствен доставчик, който и да е той.”

Плевнелиев постави фокус и върху образованието – “Има пълен консенсус и за въвеждането на дуалната система на обучение, за да може нашите да деца получат освен знания, но и умения. Те трябва да знаят, но и да могат!”

И още – мерки в подкрепа на малките и средни предприятия, финансиране на стартиращи предприятия, фокус върху намаляване на младежката безработица.

По въпросите на сигурността и отбраната, Плевнелиев изрази надежда, че народните представители и правителството ще осигурят необходимия допълнителен ресурс. “Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни”, заключи президентът.

И целите, които накрая постави:
1 цел: Влизане в Шенген;
2 цел: Влизане в преходния валутен механизъм ERM II на Еврозоната;
3 цел: Влизане в Единния надзорен механизъм на Европейския банковия съюз;
4 цел: Задействане на Европейския енергиен съюз в България, чрез постигане на заложените критерии – минимум 3 независими източника на газ, либерализация на пазара и създаване на енергийна борса за Югоизточна Европа.

Може да харесате още...