Съкровища от музеите в Плевен и Велико Търново гостуват в Казанлък

kazanluk-izlojba-gost1Регионалните исторически музеи в Плевен и Велико Търново гостуват в трезорната зала на ИМ „Искра“ в Казанлък от 17:30 часа на  19 март. Експозицията ще представи много предмети, сред които сребърното съкровище от село Бохот и златното – от село Къпиново, великотърновско.

Сребърното съкровище от Бохот, собственост на Историческия музей в Плевен,  е открито на 25 юни 1929 година от три жени, които копаели в двор на село Бохот. То е единственото изцяло запазено от този вид. DCF 1.0Уникално е поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове. Според украсата на устието и дъното купите се разделят на три групи.

Интересна и непоказвана в други музеи е златната купа с букели (XII – XI в. пр. Хр.). Тя е изкована от тънък лист чисто злато с тегло 77,27 г. Декорацията от улеи и 12 букели е типична за керамичните съдове от прехода между късната бронзова и ранножелязната епоха. Единственият известен златен съд от този тип и с такава украса. Случайно е открита на остров на река Дунав през 1982 г. като самостоятелна находка.

Съкровището от село Къпиново, Великотърновско, пък, е принадлежало на тракийски династ. Намерено е в могила през 1987 г. Гостуващите най-атрактивни части от него са златен накит и златни апликации, сребърен киликс и сребърна фиала. Открити са в символичен гроб (т.нар кенотаф). Възможно династът да е загинал далеч в някоя битка или е бил кремиран, а в гробната яма да са били положени само някои от неговите лични вещи.

 

You may also like...