Асен Георгиев – с отличието “Златен век” – печат на Симеон Велики

Zl-vek1Със „Златен век” – печат на Симеон Велики беше удостоен известният български актьор, сценарист и писател Асен Георгиев на официална церемония днес в Министерството на културата. Поводът е 75 годишния му юбилей, а причината – големия принос в областта на българската култура, обясняват от МК.

В краткото си приветствие на церемонията театроведът Красимира Филипова – съветник на министъра на културата, припомни някои от запомнящите се рпли на Асен Георгие: във филмите “Дрямка” (1965), “Шведските крале” (1968) , “Свобода или смърт” (1969), “На всеки километър” (1969 и 1971), “Армандо” (1969), “Не се обръщай назад” (1971), “Момчето си отива” (1972), “Селянинът с колелото” (1974), “Магистрала” (1975), “Топло” (1978), “В името на народа” (1984) и “Ешелоните на смъртта” (1986).

«Винаги ме е учудвала и възхищавала лекотата, с която той преминаваше от ролите си в театъра към ролите си в киното, за мен в основата на неговия успех бяха талантът и достоверността», изтъкна на церемонията председателят на Съюза на българските филмови дейци Иван Павлов и пожела на Асен Георгиев да е жив и здрав още дълги години. Понякога си мисля, че ако живееше примерно в Италия, Асен Георгиев щеше да направи една изключителна кино кариера, той щеше да стане там истинска звезда във филмите от епохата на неореализма, сподели още Павлов.

На церемонията в Министерството на културата присъства и дъщерята на Асен Георгиев – Сара-Нора Кръстева, примабалерина на Софийската опера и балет и негов заместник-директор.

източник и снимка: Министерство на културата

Може да харесате още...