Над 400 тона скална маса блокира пътя Смолян-Пловдив; стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани

ГKrichim-Devin1лавният път Смолян-Пловдив ще остане затворен за движение минимум 48 часа.Причината са над 400 тона скална маса и пръст, свлечени директно върху платното край Юговското ханче. Свлачището се е активирало тази нощ, след обилното снеготопене и интензивния дъжд в събота в Родопите. Полицията пренасочва движението по обходните маршрути: Смолян- Кричим- Девин или Смолян- Кърджали – Пловдив.

“Скалните късове са много големи и е трудното извозването им. В момента правим анализ каква част от тях ще бъдат взривени“, съобщи от мястото министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя добави, че в помощ ще бъде включена специализирана техника, която работи на АМ „Марица“. Ще бъде предоставена и специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да се извозват. „При по-малките свлачища частично се почиства, но тук скалната маса е огромна и тежка, което налага извозване и депониране. Една част ще се извози в Асеновград, а друга в близко до мястото депо. Критичното в момента е, че има огромни камъни и има риск те да паднат по всяко едно време върху техниката докато работи и не може да застрашим живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване“, допълни Павлова.

Тя уточни, че е сформиран екип от професионалисти и алпинисти, които със специални хидравлични възглавници и крикове утре ще се качат и под сериозен контрол ще започнат обрушаване на скалните парчета. Тепърва ще се работи за обезопасяване на големите свлачища в Родопите, застрашаващи пътуващите по главните направления. Има готови проекти за трайно решаване на проблема. Там където е най-опасно, се предвижда да се изградят полутунели, а на други места ще поставят движещи се мрежи.

продължава почистването на пътищата от паднали клони и дървета в района, както и в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. Разчистват се основно дървета от републиканската и общинската пътна мрежа, както и просеки за далекопроводи от електропреносната мрежа, където има достъп до тях. За възстановяването на насажденията ще бъдат необходими поне 3-4 години, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Падналите или пречупени дървета първо ще бъдат почистени и едва след тогава ще започнат залесителните мероприятия по места.

snejnohrabrino15“Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата – на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза министър-председателят Бойко Борисов в Смолян. И още от него: стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали. Два рак-трака от Русе са докарани в Смолянско, да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи.

В местата, където все още няма ток – главно високопланински махали в Родопите – са осигурени агрегати.

Може да харесате още...