Вземат превантивни мерки срещу наводнения след снеготопенето

navodnena_kolaСобствениците на язовири трябва да създадат необходимата организация за осигуряване на свободен обем в язовирите и контролирано изпускане на води от тях до минимален безопасен обем.  Освен това те, както и лицата, осъществяващи техническа експлоатация на язовирите и съоръженията към тях, трябва да предприемат незабавни мерки за осигуряване проводимост на речните легла на разстояние до 500 м след язовирните стени, а Агенция „Пътна инфраструктура” да предприеме мерки за почистване на критични участъци около мостови съоръжения. Това са част от превантивните мерки, за чиято организация вчера Кабинетът прие специално решение. 

Областните управители, кметовете на общини и „Напоителни системи” ЕАД да предприемат незабавни мерки за осигуряване проводимост на критични участъци по речните легла и съоръжения по поречието на реките, съгласно законовите им правомощия, както и действия за укрепване на защитните съоръжения. Властта по места ще трябва да създаде организация за наблюдение на водните нива на язовирите и при възникване на опасност от наводнение да оповести и изведе населението от застрашените райони в съответствие с областните и общински планове за защита при бедствия
При аварийни случаи, създаващи предпоставки за замърсяване на водите, собственикът или лицето, експлоатиращо обекта – източник на замърсяване, включително хвостохранилища, шламохранилища и насипища, незабавно трябва да вземе необходимите мерки за ограничаване или ликвидиране на последиците от замърсяването съгласно предварително изготвения авариен план
При изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи, собственикът или ползвателят трябва да уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на МВР.

И днес продължава обилното снеготопене в районите, които бяха блокирани от тежък сняг от уикенда до средата на седмицата. Дъждовете и над 0 градусовите температури спомагат за оттичане на големи количества стопени преспи в реките.

Може да харесате още...