Село Добралък в Родопите ще черпи ток от генератор; села в Смолян и Ктрджали – още без електричество

evn-sniag1Родопското село Добралък, най-високото в Община Куклен, което остана на тъмно заради обилния сняг от уикенда, ще има ток от генератор. Днес се очаква да бъде подадено захранване от него като за целта се очаква да бъде разширен достъпът до селото и трафопостовете, за да може да тежката техника да го превози. На другите места в пловдивска област вече няма липса на електрозахранване, съобщиха от EVN.  В област Хасково захранванто ще бъде възстановено за цялото село Конуш.  Оптимистична остава прогнозата и за села в общините Маджарово, Харманли и Димитровград. Основните предизвикателства, обаче, остават областите Смолян и Кърджали.

В общините Девин и Доспат над 90% от клиентите са с възстановено захранване като работата продължава за селата Чавдар, Кестен и Буйново. Днес ще бъде доставен агрегат за село Чуреково. В района на село Мугла в община Смолян трудните условия налагат физическо обхождане със снегоходки на 15 км електропровод в пресечена местност.

В община Чепеларе захранване беше осигурено още вчера за село Орехово. Продължава работата за селата Ситово и Лилково. Осигурено беше захранване към помпена станция Борово, която снабдява района на Лъки. Частично захранване има осигурено за село Манастир.

Затруднена остава обстановката в община Баните, където днес при подаване на напрежение от електропровод 110 киловолта, EVN България има готовност да осигури захранване за с. Баните. Възстановяването на захранването за селата в района продължава и днес поради многото паднали дървета и труднодостъпния терeн до линии 20 киловолта.

Подобна е обстановката и в община Рудозем, където град Рудозем има захранване, но възстановителните дейности за селата в района продължават. В село Овчево, община Джебел,  EVN България ще осигури гориво за агрегат. Също при подаване на захранване от линия 110 киловолта за подстанция „Ардино“ EVN България е в готовност да осигури захранване за жителите на града.

За справяне с последствията EVN България е осигурила техника, материали и близо 400 сътрудника, в това число и от външни специализирани фирми. Навсякъде се работи в координация с местните и централни власти и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). На срещи вчера с областните кризисни щабове в Смолян и Кърджали представители на ръководството на EVN България обсъдиха статуса на общите действия и координация за максимално бързото възстановяване на всички засегнати места.

Може да харесате още...