21 български бойци – в “Решителна подкрепа” в Афганистан от юли

rangers_00121 военнослужещи от Националния мобилен комуникационно-информационен модул ще участват с личното им въоръжение и екипировка в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Те ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Кабул от 1 юли тази година до 30 януари идната. „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

С друго решение на Народното събрание е предложено да ратифицира подписаното през 2014-та споразумение за поддържане на гарнизон между България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа относно базовата поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане, 2-ри Свързочен батальон на НАТО. С него се определят условията за установяване, функциониране и осигуряване на комуникационния модул у нас.

Мобилният комуникационно-информационен модул принадлежи към командната структура на Алианса, което му позволява да се ползва от общото финансиране на организацията. Попълването на щата на модула е национална отговорност, докато комуникационно-информационното оборудване следва да бъде предоставено по линия на общото финансиране на НАТО.

Може да харесате още...