Отбелязваме 72 години от спасяването на българските евреи

evrei1Днес отбелязваме 72 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Денят в памет на жертвите на Холокоста и благодарност за спасението по традиция се чества пред паметната плоча до сградата на българския парламент в София, а ден по-рано – и в Пловдив, пред мемориала на Спасението, както и в храма на Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан – духовниците, подкрепили с дело каузата на българския народ. Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти изрази дълбока благодарност към българския народ, към обикновените хора, които по думите му не за три дни, а три години подкрепяха своите съграждани – евреи и окуражиха българските общественици, политици, интелектуалци да се изправят срещу искането да се депортират евреите от България.

Никой друг европейски народ в продължение на три години не поддържаше своите евреи, подчерта в София той.

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз отбеляза, че уроците от Холокоста все още не са научени и прояви на антисемитизъм могат да бъдат видяни на много места по света. Той изрази уважение и благодарност към правителството на България и към политическите партии, които не допускат подобни явления в България.

Паметникът бе отрупан с цветя – от името на президента Росен Плевнелиев, от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от министър-председателя Бойко Борисов, от парламентарните групи в 43-ото Народно събрание, от дипломатически мисии и обществени организации.

Поклон пред жертвите на безчовечното етническо изтребление. И още по-дълбок поклон пред смелостта  на българския народ, спасил своите братя.

Може да харесате още...