11 подстанции в Югоизточна България – изключени, десетки селища в 4 области – без ток

EVN_izolatori_1Продължава отстраняване на повредите, причинени от обилния снеговалеж в района на Родопите. Аварийна остава обстановката в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив, за които днес е обявен оранжев код за продължаващи и обилни снеговалежи.  Oбщо 11 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) продължават да бъдат изключени. EVN България продължава да оказва съдействие на ЕСО за възстановяване на схемите. Общо 4 от авариралите подстанции се намират на територията на област Смолян, други 4 – в област Кърджали, а 3 – в област Пазарджик.

Аварийните екипи на EVN България работят с допълнен състав по нормализиране на захранването по електроразпределителната мрежа. Мобилизирани са техници от други райони, които оказват съдействие при отстраняване на повредите. На разположение са общо 195 аварийни екипа. На редица места в Родопите има паднали електропроводи и стълбове от електроразпределителната мрежа вследствие от снежната стихия. Общо 96 железорешетъчни и железобетонни стълба са повредени, като 40 от тях са в област Кърджали.

EVN България е създала необходимата организация като за всеки аварирал електропровод се полагат необходимите усилия да се осигури достъп, извършват се диспечерски манипулации, както и обход на място, в случай на необходимост. Специалисти на дружеството по места са в контакт с местните и централните власти. В дружеството продължава да действа Кризисен щаб с цел координиране на действията по възстановяване на електрозахранването. Кризисният щаб е във връзка с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

You may also like...