В Пловдив се развяха нови трибагреници за 3 март

znamena280 нови знамена – 140 български трибагреници и още толкова флагове на града – украсиха Пловдив по входовете му за 3 март. Нови са и големите 7,5 на 4,5 метра трикольори върху 15-метровите пилони. По традиция Община Пловдив сменя знамената два пъти годишно – за Националния празник и за Деня на Съединението 6 септември.  Хълмът на освободителите, популярен сред пловдивчани и като Бунарджика, посреща пловдивчани освежен. Градинките и високия около 8 метра паметник на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от турско робство воини са почистени от мъховете след дъждоветте. 

В цветарниците пред монумента са засадени над 1000 теменужки и 50 декоративни храстчета евонимус, характерни с червените си през зимата и ярко жълти листенца лятно време. Два нови смърча и един бор са
bunardjikзасадени в двете алеи на руските космонавти, където са оформени и около десетина нови цветни фигури с парички. Обновена е и фигурата при входа към алеята с паметника, в чието сърце по традиция ще разцъфтят красиви сини ириси. Над 30 нови дървета – чинари, липи и кестени, са засадени на различни места по тепето.

Подкастрени са всички храсти край алеите в парка, санитарна сеч и почистване е извършено дори и по склоновете, а всички изпочупени пейки са възстановени. Само за няколко дни изнесохме над 30 огромни чувала с боклуци, най-вече пластмасови бутилки и кенчета от бира, захвърлени по склоновете, bunardjik2въпреки многото кошчета за отпадъци наоколо, посочи техническият ръководител Евгени Бянов.

В седмицата преди 3 март на тепето бяха опожарени няколко дървета и разбита 30-метрова стена на наскоро реконструираната помпена станция. Тази година предстои пълна реконструкция на фонтана, който освен освежаването през 2014-а, не е обновяван цялостно повече от 30 години.

Може да харесате още...