Знания за съвременното изкуство – през почивните дни в творчески комплекс Инкубатор в Капана, Пловдив

inkubator1Експресионизъм, кубизъм/абстракционизъм, авангард и Кич – това са темите, с които стартира Първият курс по съвременно изкуство в Пловдив на Нада Нешева, наречен още Наръчник. От 13 часа днес и през всички почивни дни в творческия комплекс Инкубатор в квартал Капана ще се разискват и въпросите какво правят тези толкова грозни жени в изкуството от кубизма и абстракционизма и какво пречи на някои хора да приемат авангарда въпреки образованието и знанията си.

Блиц курсът под тепетата ще продължи с темите: изкуство и политика, разглеждайки футуризъм, дада, сюрреализъм; изкуството след Втората светпповна война и от 80-те години до днес.

Може ли политиката да бъде произведение на изкуството? Как се ражда концептуализмът? Кой е авторът на едно произведение на изкуството и кой притежава правото върху него? Защо хората имат различни цени? И може ли изкуството да се превърне в институция? Това са сред най-интересните теми за дискусии.

nadaГоляма част от занятията са интерактивни, като курсистите ще бъдат разделяни на групи и ще защитават различни тези, или пък ще бъдат част от процеса на обсъждане.

Припомняме, че курсът се прави от критичката Нада Нешева. Тя е завършила История и теория на изкуството във Великобритания, специализирала е съвременна теория на изкуството, работила е дълго време като културен журналист и се е научила да прави и най-трудните теми достъпни.

Може да харесате още...