Божидар Димитров описа ДС миналото си в книга, Хеликон казва, че е сред най-търсените

knijarnica-knigi-momi4eКнигата “За кожата на едно ченге: на БожидарДимитров стана една от най-търсените в книжарниците Хеликон, обявиха от книгоразпространителската фирма.  „За кожата на едно ченге“ представя  досието от ДС на историкз, както и неговият коментар.

На премиерата Божидар Димитров разказа, че като млад учен е бил приет като специализант в Библиотеката на Ватикана, където се е занимавал най-вече с издирването на документи и материали, с които се изясняват “бели полета” в историята на България. Днешният професор подчерта, че не е изнасял тайно оттам каквито и да е документи, а за всички интересни материали, които е открил при своите проучвания, си е поръчал и е платил да му се направят копия във фотографската служба в библиотеката. Сред документите, които е открил в Библиотеката на Ватикана, е и историята на Петър Богдан. Оттам бил донесъл и много карти на средновековна България с важна информация за поселищната и пътната мрежа. Редица ценни документи, открити тогава от него, са свързани и с историята на България от ХVII век, и по-специално – с Чипровското въстание.

Божидар Димитров разказа на премиерата си, че службите никак не са се зарадвали, когато разбрали, че той е раздавал на студенти и свои приятели книги на писателя дисидент Александър Солженицин, който през 70-те години на 20-ти век бе забранен за четене и разпространяване у нас. Същевременно не скри и огорчението си, че днес не се прави почти никаква разлика между бившите агенти–доносници на политическата полиция и разузнавачите, които са издирвали като него източници на информация и ценни автентични документи за миналото на нашите земи и на нашия народ.

Божидар Димитров е завършил история и археология в СУ “Кл. Охридски”, има докторат по история. Бил е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина. И вече близо 2 десетилетия е директор на НИМ. .

Може да харесате още...