Учител от Пловдив рапира поемата “Септември” на Гео Милев

гост автор: Петя Плачкова, дванайсетокласничка от ФЕГ Пловдив

На всички е ясно, че българската учебна система куца, и най-вече обучението по български език и литература. Изучаваните произведения, макар и класика, са далечни и трудно възприемани от днешната младеж. Типичен пример за това е поемата „Септември” на Гео Милев. Но учителят от ФЕГ- Атанас Пирянков, прави един по-различен прочит на произведението. Той го рапира.

Като тийнейджър учителят е бил привърженик на рап културата, а в студентските си години намира и истинската си страст- преподаването. Той е един от малкото учители, които успяват да привлекат вниманието на учениците и да направят учебния процес по-интересен. Идеята за рап версия на „Септември” му е дошла спонтанно и интуитивно, както и повечето му идеи в преподаването. „Просто исках да се получи това произведение, тъй като много го харесвам, а като цяло е трудно и поради това и неинтересно за съвременните ученици”- споделя Пиярнков.

Разбира се, няма как всеки урок да бъде превърнат в песен, за да може българският ученик да бъде по-заинтригуван от материала. „Интеренет трябва да изчезне”- категоричен е учителят- „ И тъй като това няма как да се случи, не само българските ученици ще си останат по-неподготвени и неначетени, но и всички други”.

Ние, учениците, разбира се, не сме съгласни с това твърдение. Но колкото и да е готин един учител, трябва да му намерим недостатък, за да запазим ‘’баланса’’ в класната стая. Все пак това е работа на учениците 🙂

 

 

Може да харесате още...