Общинска съветничка от Пловдив с предложения за промяна на договорите за саниране

dani_kanazireva_portretДоговорите за саниране по Националната програма за енергийна ефективност са написани набързо, не са предвидили всички възможни ситуации, които могат да възникнат, не са предвидили правна възможност хората да правят възражения и това създава излишно напрежение – това твърди общинската съветничка от Пловдив Дани Каназирева, която е и лидер на “Съюз за Пловдив”. “На практика става въпрос за следното: подписва се договор с две страни – Българската банка за развитие и Сдружението на собствениците. Предметът на договора е отпускане на банков заем за целево финансиране. Банката отпуска парите на Сдружението на собствениците в специално открита сметка, но с нея може да оперира само кметът. Ето защо – собствениците упълномощават кмета на общината – от тяхно име и за тяхна сметка, да усвоява и да разходва отпуснатите пари, а след това държавата да върне сумите на банката,” обяснява Каназирева и предлага конкретни промени в програмата, за да са защитени, гражданите, които ще кандидатстват по нея.Сред 8-те предложения са да бъде предвидена възможност по договор на Сдружението на собствениците да бъдат предоставяни всички договори и анекси, преди да бъдат подписани с банката или с фирмите-
изпълнители като срокът за възражения да е 7 дни, за да не се бави процеса. В договора за целево финансиране да се посочи изрично, че се заплащат сто процента от пълната стойност по строително-монтажните работи, за да има гаранция, че банката или респективно държавата, ще финансират целия ремонт.

Собствениците трябва да имат право да възразят срещу некачествен или забавен ремонт и, ако в разумен срок дефектът или забава не се отстранят, да имат правото едностранно да прекратят договора, без да дължат неустойки и изплащане на каквито и да е разходи, смята още общинската съветничка. И още – в договора между Сдружението и кмета трябва изрично да бъде уговорено как се процедира в случай на съдебен спор, например, за несвършена от строителите работа или забава, кой ще представлява сдружението пред съда и кой ще поеме тези разходи, тъй като, по думите й, сега такава клауза няма.

Каназирева е категорична, че изцяло трябва да отпадне член 5, ал. 10 от договора, която забранява на собствениците да отдават под наем апартаментите си в продължение на 5 години след санирането. В момента собственикът дължи разходите, ако наруши тази забрана. И за да се разсеят страховете на хората, че домовете kooperaciaим могат да станат заложници за изплащане на парите на банката, тя предлага промяна в чл. 8, ал. 1, който да гласи: „Страните се съгласяват, че всички дължими от Сдружението на Банката суми, за извършване на дейностите, предвидени по програмата, включително и възникнали бъдещи претенции за средства по подписани договори и анекси, се изплащат изцяло от Държавата, като в случай на спорове задължена страна спрямо Банката се явява МС на Р. България“.

Според Каназирева, тези поправки нито са сложни, нито ще възпрепятстват изпълнението на програмата. Те обаче ще успокоят и хората, и общинските администрации, които нямат достатъчен административен капацитет да се справят с нелеката задача.
В Пловдив вече има около 40 сдружения и първите заявления за финансиране са вече факт.

Може да харесате още...