Координационен център ще поддържа постоянна връзка с българите в Украйна

borisov-ukrajna1Oт днес започва да се работи по създаването на Координационен център, който да осигури поддържането на постоянна връзка със сънародниците ни в Украйна. Такова решение беше взето в МС по време на днешната среща меджду министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе. Координационният център ще се помещава в сградата на Държавната агенция за българите в чужбина. По-тесният контакт със сънародниците ни ще осигури повече диалог и ще внесе по-голяма увереност, че страната ни е реално ангажирана с техните проблеми в трудната ситуация, обясниха от пресцентъра на Кабинета. Министър-председателят изтъкна, че България с внимание следи развитието на събитията в Украйна и е предприела мерки в подкрепа на българите, засегнати от конфликта.

България има възможност да окаже подкрепа и да сподели своя опит в процеса за европейска интеграция на страната, стана ясно и от срещата на Борисов с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин. klimkinДвамата разговаряха в рамките на официалното посещение на украинския министър в страната ни. Българският премиер и министър Климкин определиха подписаното в Минск споразумение като реална възможност за мирно разрешение на конфликта в Източна Украйна. Те обсъдиха и съдействието за изпращане на хуманитарна помощ за представителите на българската общност и спазването на пропорционалността при мобилизация в Украйна.

Не може да става дума за никаква непропорционалност при мобилизацията в Украйна, заяви Павло Климкин и на съвместна пресконференция с българския външен министър Даниел Митов. Всичко, което се случва в Украйна, борбата за нашата независимост и свобода, за европейските ценности, никога не се случва и няма да се случва по национален признак, ние сме единни в нашата борба за единна, демократична и европейска Украйна, отбеляза той, като добави, че само 20 украински граждани от български произход са получили повиквателни при последната вълна на мобилизация.

След съвместната пресконференция, в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов, се състоя церемония по връщане на украинската страна на две икони, културна ценност, незаконно изнесени от Украйна. С този акт България изпълнява своите задължения като страна по Конвенцията за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Може да харесате още...